Home

Macedonia Charities

Latest Updates

Текстот на законот изречно ги содржи сексуалната ориетација и родовиот идентитет како дискриминациски основи, што за нас значи исполнување на едно од основните барања на ЛГБТИ заедницата. Воедно, претставува исполнување на обврските што Република Македонија ги има преземено пред меѓународите и регионалните тела за човекови права, вклучувајќи ја Европската Унија, Совет на Европа и комитетите на Организацијата на Обединетите Нации. Со тоа, државата ќе покаже политичка волја за афирмација на основните човекови права и нивна заштита и промоција.

@UNHCR-Skopje 2018-06-29

Одбележување на Светскиот ден на бегалците - 20 јуни 2018 - на Школка во Градскиот парк во Скопје. Им подаваме рака на бегалците! Подај им и ти! Marking of the World Refugee Day - 20 June 2018 - at Shkolka in the City Park in Skopje. We stand together with refugees! Please stand with us! #WithRefugees Photo: UNHCR/E.Percuklievska

@Konekt 2018-06-29

Детали за вториот јавен повик, кој ќе биде објавен наскоро, можете на следите на www.konekt.org.mk како и на социјалните мрежи на Конект, Центарот за даночна политика и Фондацијата Аполонија.

@Brainster 2018-06-28

Ира Бабиќ, ко-сопственик и директор на Brand Union ќе зборува за Customer Segmentation на Академијата за дигитален маркетинг. Уписите се во тек: 👉 http://bit.ly/2lF12D2

Фондацијата за интернет и општество, Метаморфозис ги продолжи роковите во трите јавни повици за консултантски услуги. Крајниот рок за апликации сега е 25 јуни, 17:00 ч. Повеќе на следниот линк:

@Finance Think 2018-01-03

Finance Impaq е нашата платформа што обезбедува услуги за јавните политики, почнувајќи од идентификација на проблемот, формулација на алтернативи, теренска имплементација, мониторинг, и импакт евалуација. Ригорозната импакт евалуација е уникатната специјалност на Finance Impaq, единствена на македонскиот пазар.

@Musiad Balkan 2017-12-31

2017 yılı MÜSİAD için, Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ilişkiler bakımından hareketli ve verimli bir yıl olmuştur. Balkanlar çapında gerçekleştirdiğimiz üst düzey ziyaretlerle, iş olanakları panelleriyle, b2b ikili iş görüşmeleri yaratan ortam sunduğumuz fırsatlarla Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki işbirliği ve dostluk bağlarının daha da pekişmesi için çalışmalar gerçekleştirdik. Faaliyetlerimiz ve işbirliğimiz 2018 yılında da artarak devam edecektir. Bu vesileyle, ailenizle, sevdiklerinizle, sağlıklı, huzurlu, barış ve afiyet içinde bir yıl geçirmenizi temenni ederim. Yüce Allah sahip olduklarınızı korusun, gönlünüzdekileri nasip etsin. Dr Bilal Kara MÜSIAD Balkan Başkanı

МЗМП ги поканува сите заинтересирани адвокати кои имаат познавање и интерес од областа на заштита на човековите права и активно се користат со англискиот јазик да се пријават за учество на оваа обука најдоцна до вторник, 26.12.2017 година.

First Training for IPA Grant Beneficiaries from 1 st Call for Proposals from IPA 2 Cross-Border Cooperation Programme between the R.Macedonia and Albania. The training took place on 30.11-01.12.2017 in Struga. The awarded project is named Beyond Borders-Introducing Smart Tourism and Sharing Economy. Total amount of the project is 305.000 eur, and will be implemented from 2017-2020, from Macedonian and Albanian partners.

Ajvar, the pride of Macedonian cuisine, especially consumed during winter. #MacedoniaTimeless #Tourism #Macedonia https://goo.gl/v5Evxe

Декларацијата за човекови права се смета за неформален устав кој ги гарантира правата на човекот и ги признава човековите права и слободи како дадени по раѓање, обезбедува рамноправност и гарантира заштита од насилство, лош третман и казни кои влијаат на човечкото достоинство. Обединетите Нации усвоија шест договори за основните човекови права: Меѓународен договор за граѓанските и политичките права; Меѓународен договор за економските, социјалните и културните права; Договор против насилството; Договор за превенција на расната дискриминација; Договор за превенција на дискриминацијата на жените; Договор за правата на децата. Прифатената на 10 декември 1948 година Декларацијата за правата на човекот се состои од вовед и 30 члена и истата е преведена на повеќе од 500 јазици. Нека е честит Меѓународниот ден на човековите права!

@BEST Skopje 2017-12-10

B.O.M.B.A или BEST Observer Meets BEST Angel е настан кој се одржа на 9.12.2017. На овој настан новите млади членови имаа можност да добијат ментори кои ќе бидат тука да им помагаат и да ги водат низ новите предизвици и авантури во БЕСТ. Голема благодарност до Creative Hub кои ни овозможија овој настан да се одвива во нивните простории. Погледнете ги новите млади членови и нивните ментори!

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата во која членуваат вкупно 15 граѓански организации на 7 ми декември 2017 година (четврток) со почеток во 10:00 часот во Хотел Александар Палас ќе го обележи Меѓународниот ден за борба против корупцијата. https://www.facebook.com/events/136732583698539

@IAESTE Macedonia 2017-12-02

Драги ИАЕСТЕ членови, алумни, соработници, пријатели, Ја имаме честа да ве поканиме на 25тиот роденден на ИАЕСТЕ Македонија и заедно да го прославиме овој јубилеј. За таа цел, ќе имаме изложба на слики и предмети кои ќе ни побудат спомени и ќе не вратат назад во времето, почнувајќи од нашите почетоци пред 25 години, па се до нашиот развој денес. Дојдете и потсетете се која била вашата улога во ИАЕСТЕ, кои биле луѓето со кои сте споделиле мноштво спомени од најубавите студентски денови како и колку ИАЕСТЕ ви овозможило да стигнете онаму каде што сте денес. За одбележување на роденденот ќе ги користиме следните тагови на инстаграм и фејсбук на сите фотографии: #ИАЕСТЕспомени #25IAESTEMacedonia Можете уште веднаш да ја објавите вашата најдрага ИАЕСТЕ фотографија, пришто важно е да биде јавна (public) со што би можеле да ја видиме сите. Дојдете да се потсетиме на вчера, да видиме каде сме денес, и да оставиме дел од себе за ИАЕСТЕ утре. Дополнителни активности: - ИАЕСТЕ Споменар - ИАЕСТЕ Времеплов - Интервјуа - #ИАЕСТЕспомени & #25IAESTEMacedonia албум АГЕНДА: 19:30-20:00 - Ред Карпет 20:00-20:15 - Свечено отворање 20:15-21:00 - ИАЕСТЕ Вчера, денес, утре 21:00-22:00 - ИАЕСТЕ Спомени 22:00- - Џез бенд

Пријави се и работи на иновативни решенија кои ќе одговорат на некои од предизвиците во образованието и ќе помогнат во подобрување на неговиот квалитет. #ОбразовенХакатон 🔍 Аплицирај на: https://goo.gl/forms/4H70a6c9d69kR7Ll2 ⏳ Краен рок: 01.12.2017, 20:00 часот

На ден 24.11.2017 се одржа настан за доделување на сертификати во Центар за вработување Тетово за учество во обуки за Компонента Ц Обуки за советување и претприемништво. Овие обуки се во рамките на ЕУ ИПА проектдршка за вработување на млспроведени од Тренинг Провајдерот МРПФ и ГСИ Интернатионал.Вкупно 210 кандидати од ЦВ Тетово кои ја завршија оваа обука и се стекнаа со сертификат. Обуките беа организирани со цел да им помогнат на невработените лица да создадат нови можности за вработување на преку обука и советување за претприемништво и бизнис менаџмент. Учесниците посетуваа обука за советување во времетраење до 45 часа, во што беа вклучени теоретски дел и советување воедно и начин и методологија да основаат свој бизнис.

Кој не би го посакал овој автомобил? Dog-friendly, со цела опрема за вашиот миленик. Погледнете.

Today s joint meeting with Rotary Club Skopje West was a great opportunity to get to know each other, exchange experience and discuss opportunities to collaborate for the benefit of our community. When those who are ready to serve above themselves meet, great things happen.

Горди на првата генерација патници 🤗

Të nderuar pacient I.P.SH. PROMEDIKA VIZBEG më shumë se 10 vite kujdeset për shëndetin tuaj ,me siguri shumë herë deri më tani e keni lexuar motomirë të parandalosh se sa të mjeke qëllim që ta mirëmbajmë shëndetin tuaj dhe të parandalojmë keqsimin e tij, ekipi profesional i I.P.SH. Promedika Vizbeg ju fton në kontrolla preventive të cilat do të jene PA PAGESË , pa marë parasysh se a jeni pacienti ynë apo jo . Kontrollat përmbajnë : *KONTROLLIMIN E NIVELIT TË SHEQERIT NË GJAK *KONTROLLIMIN E SHTYPJES SË GJAKUT *MATJEN E PESHËS TRUPORE *EKG *KËSHILLA NUTRICIONISTE VARËSISHT NGA GJENDJA E JUAJ SHËNDETËSORE . Kontrollat do të kryhen në hapsirat e I.P.SH. Promedika Vizbeg më 10.06.2017(e shtunë) dhe 15.06.2017(e enjte ) prej 8 h deri 10 h.

Собранието на Регионалната занаетчиска комора Охрид согласно чл.24 ст.5од Статутот на Регионалната занаетчиска комора Охрид распишува избори за избор на членови на Собранието на Комората.

Cities

Alsar
Aracinovo
Basali
Batinci
Belcista
Belica
Belimbegovo
Berovo
Bitol
Bitola
Bogdanci
Bogomila
Bogovinje
Bojana
Bosilovo
Bresani
Brezovo
Brod
Brvenica
Cair
Capari
Caska
Cegrane
Cesendre
Cesinovo
Ciflik
Creska
Cucer
Debar
Delcevo
Delogozdi
Demir Hisar
Demir Kapija
Divlje
Dobroshtë
Dobrusevo
Dojran
Dolani
Dolna Banjica
Dolna Belica
Dolneni
Dragoevo
Drugovo
Drzilovo
Dukatino
Dulje
Dzidimirci
Forino
Gevgelija
Gornje Jabolciste
Gorno Jelovce
Gorno Svilare
Gostivar
Grad
Gradec
Gradsko
Hadzi Redzepli
Idrizovo
Ilinden
Ivankovac
Izvor
Jegunovce
Kadino
Kadrifakovo
Kalderjac
Kaluä‘erica
Kamenica
Kamenjane
Karbinci
Kavadarci
Kazani
Kicevo
Kienovac
Klecevce
Kocani
Kolicko
Konce
Kondovo
Konopiste
Koprisnica
Kosarka
Kosel
Kosovo
Kostinci
Kratovo
Kriva Palanka
Krivogastani
Krsla
Krusevo
Kuklis
Kukurecani
Kumanovë
Kumanovo
Labunista
Laki
Leva Reka
Lisicani
Lisice
Llojan
Lozovo
Lukovica
Maaka Kosarica
Madzari
Makedonski Brod
Mali Radobili
Manilci
Mavrovi Anovi
Mavrovo
Meseista
Mirkovci
Mogila
Mokreni
Negorci
Negotino
Negotino-polosko
Nerashte
Nezilovo
Nikolic
Nivicani
Nov Dojran
Novaci
Novo Selo
Ohrid
Orasac
Orel
Orizari
Oslomej
Patec
Patishka Rekë
Pehcevo
Peklani
Penus
Petrovec
Pirava
Pirok
Pisica
Plasnica
Pobozje
Podgorci
Pomenovo
Prilep
Prilepac
Pripecane
Pripor
Prisojnica
Probistip
Radnja
Radolista
Radovis
Rankovce
Rastani
Ratevo
Resen
Rosoman
Rostusa
Sakulica
Samokov
Sapatoec
Saraj
Sekirani
Shkup
Skopeia
Skopie
Skopje
Skoplje
Skorusa
Sopiste
Sopotnica
Srbinovo
Stanjevce
Stanjulovci
Star Dojran
Stip
Stojakovo
Stracin
Stroja
Struga
Strumica
Studenicani
Sveti Nikole
Tearce
Teovo
Tetovë
Tetovo
Toplica
Topolcani
Tremnik
Trnovo
Trsino
Umin Dol
Vaklinci
Valandovo
Veles
Vesala
Vevcani
Vinica
Vranestica
Vrapciste
Vratnica
Vrsakovo
Vrteska
Zajas
Zegljane
Zelenikovo
Zelino
Zitose
Zletovo
Zrnovci